Case

Motion Graphic

De opdracht

In het derde jaar van de opleiding CMD kreeg ik de opdracht om een Motion Graphic te ontwerpen op basis van een handeling, met het doel de handeling of het proces aan de kijker uit te leggen of duidelijker te maken. Het was aan mij de taak om een handeling te kiezen, een storyboard te maken en onderzoek te doen naar de visuele stijl en techniek waarna ik aan de slag kon gaan met het visualiseren van mijn handeling en het monteren van mijn Motion Graphic.


Het proces

Het proces dat ik doorlopen heb was in het begin vooral de stappen van mijn Motion Graphic bepalen, waarna ik aan de slag ben gegaan met het storyboard. Na het maken van mijn storyboard heb ik onderzoek gedaan naar de stijl waarin ik mijn Motion Graphic uit wilde gaan werken. Nadat ik de stijl had bepaald heb ik de assets vormgegeven en heb ik mijn Motion Graphic gemonteerd.

De handeling

De handeling die ik heb gekozen is: Hoe maak je een winged eyeliner? Dit onderwerp is complex genoeg en bevat genoeg stappen, maar is niet te ingewikkeld. Op YouTube zijn er veel video’s te vinden over hoe je eyeliner aanbrengt en dit is vaak een persoon die het bij zichzelf aanbrengt. Daarom leek het mij leuk om dit op mijn eigen manier te laten zien door middel van een Motion Graphic.

‘’Ik had nog nooit in een smudge painting stijl gewerkt, daarom leek het mij juist een uitdaging!’’

Storyboard

Voor het maken van het storyboard heb ik een lijst gemaakt met stappen in een verhaal vorm, waarna ik deze stappen heb verdeeld in scenes en assets. Hierbij heb ik gekeken naar een duidelijk begin en einde. Dit heb ik gedaan zodat ik een goede basis had voor het maken van een storyboard. Het storyboard heb ik uitgewerkt in keyframes, waarbij in de structuur van mijn Motion Graphic kon gaan bepalen. Ik heb hierbij bijvoorbeeld gekeken naar camerabewegingen en transities.

Visueel ontwerp

Na het doen van onderzoek naar verschillende stijlen, heb ik gekozen om mijn handeling uit te werken in smudge painting style. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik mijn handeling met deze stijl zo realistisch mogelijk over kan laten komen. Ik had nog nooit in een smudge painting stijl gewerkt, daarom leek het mij juist een uitdaging! Voordat ik begon aan de Motion Graphic, heb ik eerst alle assets uit het verhaal uitgewerkt.

Storyboard keyframes Motion Graphic

Storyboard keyframes Motion Graphic.

Het resultaat

Uiteindelijk is dit het resultaat geworden, een realistische motion graphic. Ik heb gekozen voor de stop motion techniek omdat ik vind omdat ik vind dat deze techniek goed samen gaat met de smudge painting stijl.

Assets

Om de Motion Graphic zo duidelijk mogelijk te maken heb ik de handen uitgewerkt in vier verschillende standen, zodat de kijker kan zien hoe hij of zij de kwast beet moet houden.

Geïllustreerde hand Motion Graphic

Motion Graphic

Wil jij weten hoe je een winged eyeliner aanbrengt met een kwast en gel liner?

Bekijk dan vooral mijn Motion Graphic! :-)